Electro swing dobývá tančírny


Vy, kteří se s tímto pojmem setkáváte úplně poprvé, vězte, že retro hudba jako taková má čím dál větší oblíbenost. 

Electro swing, jak už název napovídá, je kombinace swingu a moderní elektronické hudby. Oblíbeným žánrem retro hudby pak nemusí být jenom swing, ale i například jazz. Své posluchače si electro swing nachází i mezi lidmi, kteří původně elektronické hudbě příliš neholdovali. Především v západní Evropě, kde vznikaly elektronické hudební směry, je stále oblíbenější a nastává tedy ideální čas vám jej trochu představit. 

Samozřejmě, že tento hudební směr má i své odpůrce, kteří tvrdí, že swingová hudba má znít tak, jako ve svém prvopočátku. Co naplat, odpůrce má cokoliv, co je nové a co se vymyká. Nechme ty, jimž se toto spojení nelíbí jejich úvahám a pojďme se více ponořit do swingu a jazzové muziky. Jazz jako takový je velmi různorodý a mohou z něj čerpat inspiraci mnozí umělci.

Dlouhá cesta electro swingu


Než se electro swing začal posluchačům líbit, uplynula dlouhá doba od prvních pokusů, kdy DJs vkládali retro hudbu do svých setů a tím se je snažili ozvláštnit. Na mysli mám například jména jako Marshall Jefferson nebo Frankie Knuckles. Pomalu, ale jistě se tak electro swing rodil a ukládal v podvědomí mnoha jejich posluchačů. První desky electro swingu posluchačům nabídl jeden z předních rakouských DJs jménem Parov Stelar

Poslechněte si electro swing

Zájem o žánr je na vzestupu a jeho kombinace jsou nekonečné. Pokud chcete pocítit sílu electro swingu, doporučuji Wagram Music nebo Jazz Milk Recordings. Na hudebním kanále youtube najdete spoustu možností, jak se s tímto žánrem seznámit. 

Poslechově je mi blízký již zmíněný
Parov Stelar. Přehrajte si několik jeho skladeb, které vám nabízím z youtube.com. Mému srdci jsou nejbližší.









Electro swing není jen o hudbě

S pojmem electro swing nepřichází jen hudba. Nově vznikají také tančírny, do kterých muži i ženy přicházejí elegantně oblečení. Často jsou k vidění sukně s vysokým pasem, šátky, cigaretové špičky, kloboučky i propracované účesy. Tančírny jsou plné retro atmosféry, lidé si žádají písně Glena Millera či Bennyho Goodmana

Tančí se lindy-hop a charleston. Spíše než mejdan bych akce v tančírně popsala jako setkání těch, kteří podlehli swingu nebo jazzu a chtějí oživit retro hudbu pomocí moderní muziky dnešního světa.  

Spousta příznivců electro swingu se řadí do různých komunit na sociálních sítích, kde najdete nejen další informace, ale především ukázky různých hudebních skvostů. Tato hudba vás povzbudí a zlepší náladu!

Tak co říkáte, oslovilo vás to? 



Těším se zase příště,

Mili







Blanka Straka

Máme rádi šaty ♥

Žádné komentáře:

Okomentovat