Spodničky kam se podíváš

Spodničky pod šaty nebo sukni


Není tomu tak dávno, co se sociálními sítěmi prohnalo video znázorňující 100 let módy asi ve dvou minutách. I přesto, že se každé desetiletí charakterizovalo něčím jiným, jeden módní doplněk se objevuje na scéně už poněkolikáté.

Je jedno, jestli jde o dámy za první republiky, retro období 60. let nebo současnost – každá žena, která nosí ráda šaty, si aspoň občas přeje mít nadýchanou sukni, postavu jako přesýpací hodiny a styl Audrey Hepburn ve Snídani u Tiffanyho. Kéž by splnění každého snu bylo tak jednoduché. Pojďme tedy nahlédnout, co se skrývá pod sukní (či šaty).

Historie spodniček

Okolo roku 1830 se poprvé objevuje vydatně naškrobená látka s útkem z koňských žíní a bavlněnou či lněnou osnovou, které se říká krinolína. Od roku 1850 se již pod tímto názvem chápe hlavně škrobená spodnička či sukně vyztužená ocelí určenou k vytvarování sukně šatů do požadovaného tvaru. 

Krinolína nebyla prvním prostředkem k vytvarování sukně. V různých podobách ženy používaly spodničku již od pozdního 15. století až do počátku 17. století. Košová sukně se nosila převážně v 18. století.

Samozřejmě tyto části oděvu nosila převážně šlechta a vyšší vrstvy společnosti. Po Velké francouzské revoluci Francouzi začali odmítat komplikovaný styl oblékaní a oblíbenost formálních a propracovaných šatů klesá. 

Retro spodničky pod šaty

Trnitá cesta spodniček 

Cesta od kovových konstrukcí k lehkým nadýchaným spodničkám byla dlouhá. Původně svým nositelkám způsobovaly řadu problémů. Ženy v nich zakopávaly, projít dveřmi nebo si sednout na židli mnohdy nebylo snadné. I spodničky si zažily své vrcholy a pády. Byly doby, kdy si šaty se spodničkou dívky oblékaly téměř denně. Naopak 90. léta se vyznačují útlumem spodniček. Styl této doby je mnohdy až děsivý. :-)

Dnes jsou spodničky obvykle součástí večerních nebo svatebních šatů. Pravda, objem sukní již není tak velký jako ve viktoriánské době, ale díky tomu jsou moderní spodničky tvořeny jen několika vrstvami pevnější látky s rozšiřujícími volány. Za jejich návrat na výsluní vděčíme nejen rostoucí oblibě retro šatů a sukní, ale také progresivnímu stylu oblékání na různé slavnostní příležitosti (svatby, plesy apod.). Tatam jsou pravidla dlouhých svatebních šatů s vlečkou.

Retro šaty se spodničkou
Šaty: Lady V London Isabella Black Polka
Spodnička: Lady V London Spodnička Black

Se spodničkou i bez ní

U některých výrobců už je spodnička všitá přímo do šatů. To však třeba pro mě nepředstavuje ideální řešení. Spodničky volím spíš v chladnějším období nebo když se chystám na nějakou výjimečnější událost. Ale mám i kamarádku, která si pod retro šaty obléká spodničku stejně samozřejmě, jako si na rty nanáší sytou rtěnku. 

V neposlední řadě je bohatá spodnička také velmi efektivní způsob jak měnit své šaty podle nálady. Vyrábí se v neuvěřitelné škále barev, stačí tak jen sladit doplňky, šperky a třeba stuhu do vlasů. Rázem vykouzlíte z jednoho modelu rozmanité styly. A co vy, milé dámy? Propadly jste kouzlu spodniček? Využily jste plně jejich potenciál? Ještě ne? Tak určitě není na co čekat. Na BlankaStraka.cz najdete bohatý výběr spodniček.  

Retro šaty se spodničkou

Vaše Zuzana

Blanka Straka

Máme rádi šaty ♥

Žádné komentáře:

Okomentovat