Vše, co byste měli vědět o Dni matek. Plus tip na skvělý dárek!

Oslava nejdůležitější osoby v životě každého z nás má své kořeny v 16. století, kdy se v Anglii oslavoval svátek matek pod názvem Mateřská neděle (nebo Neděle matek). Mnoho chudých lidí tehdy sloužilo v bohatých domácnostech daleko od domova a nemohlo trávit čas se svými matkami. Proto sloužící dostávali na tento den volno, aby se mohli vrátit domů nebo navštívit kostel ve svém rodném městě, kde žily jejich matky a další příbuzní.

Den matek v ČR

Mezinárodní den matek v ČR se slaví každoročně 8. května

Photo: Freepik

Kdy se začal Den matek slavit pravidelně?

Myšlenka na mezinárodní den matek, který by se slavil pravidelně ve stejný den, vznikla až na začátku dvacátého století na počest Anny Reeves Jarvisové, která bojovala za práva matek. O pět let později vyhlásil tehdejší prezident USA Woodrow Wilson první oficiální oslavu Dne matek, konající se druhou květnovou neděli.

V Česku se den matek slaví podle amerického vzoru rovněž druhou květnovou neděli. V Československu se začal slavit tento svátek v roce 1923. Jeho propagátorkou byla Alice Masaryková. Po druhé světové válce byl postupně zatlačován do pozadí oslavami Mezinárodního dne žen (slaveného vždy 8. března), ale i přesto se dál v některých rodinách připomínal. 

Dárek pro maminku ke Svátku matek

Potěšte maminku na Den matek návštěvou nebo drobným dárkem
Photo: Freepik

V dnešní rychlé elektronické době bohužel celá řada z nás opomíjí důležitost mateřské role. Přitom jsou to právě naše maminky, na které se s důvěrou obracíme, když nás cokoli trápí nebo když potřebujeme poradit. Jsou to právě ony, které nám stokrát odpustí všechny naše nedokonalosti a bezpodmínečně nás milují, i když jsme na ně protivné, nepříjemné nebo je odbydeme. Občas na ně nadáváme, občas si stěžujeme, ale jsou pro nás kotvou, přístavem, které dávají koloběhu životu řád a smysl. 

Čím svou maminku zaručeně potěšíme?


8. května 2016, tedy už tuto neděli máme možnost svým maminkám připomenout, jak důležité jsou v našem životě. Možná je i potěšit nějakou drobností. Víte, že nemusí jít o žádná velká gesta nebo činy? Stačí jen obyčejná návštěva s něčím, co vaše maminka miluje, s květinou, přáním ke dni matek nebo s nabídkou procházky a dobrého oběda v příjemném prostředí. Jde přece jen o to jí připomenout, že na ni možná nemáte tolik času, kolik by si představovala, nebo že nevěnujete pozornost všemu, co jí připadá důležité, ale že nic z toho nezmenšuje lásku, kterou k ní chováte.

A nezapomeňte, že i vaše maminky jsou také ženy. A že ženy milují krásné šperky, takže pokud byste jí chtěli připravit opravdu originální dárek, vyberte jí některý z originálních kousků od Blanky Straky. Například tyto krásné Perlové náušnice ve tvaru srdceKromě radosti z toho, že jste si vzpomněla, přibude ještě radost z nového doplňku. A možná právě ten odstartuje nezapomenutelný zážitek, kterým oslavíte tak výjimečný den!


Zuzka

Blanka Straka

Máme rádi šaty ♥

Žádné komentáře:

Okomentovat