(Novo)manželkou snadno a rychle?

Lze popsat dokonalou svatbu, aniž by se člověk vyhnul kýčovitým slovním obratům a přehnanému zveličování? Podle mě ne. Tak jen řeknu, že taková byla. O to těžší byl začátek nového týdne, kdy   si člověk uvědomí, že čas večírku skončil a přichází realita všedního dne. Čekáte–li nářky nad proměnou manžela v otravného budižkničemu, čekáte marně. Jde spíš o postřehy nevěsty, potažmo novomanželky z praktického života.


Nic se nezměnilo. I přesto, že máte za sebou pravděpodobně jeden z největších mejdanů svého života, v pondělí ráno se zase musíte nějak dostat do práce, diskutovat s kolegy na poradě a reagovat na desítky různých požadavků stejně rychle jako za svobodna.

Změnilo se všechno. Z praktického hlediska je novomanželka v daném okamžiku úplně neprůkazná. Nemá platný jediný doklad. Na výměnu je směšně krátká lhůta a rozhodne–li se  stejně jako já, že se do toho ještě přestěhuje (tedy změní trvalé bydlište), je na místě příprava na intervalový úřední trénink. Každé pondělí mezi osmou ranní (kdy otevírají úřady) a devátou (kdy musím být v práci), mířím na některé kontaktní místo. Občanka, řidičák, pas, kreditky trvalé bydliště,  věrnostní karty,  emaily...   Je to dva měsíce a mám OP. V pracovním emailu se mi pořád kříží obě dvě jména a do Paříže letím ještě na to svobodné. 

To ostatně vystihuje moje současné pocity.

Třicet let (dosaďte si dle vlastní situace) jsem se představovala jedním příjmením. Takže mi trvalo asi tři týdny, než jsem se novým příjmením byla schopna podepsat, šest týdnů než jsem se tak někomu představila a dávám tomu ještě tak měsíc až dva, než na něj začnu slyšet.


Na svatbu pozvete vždy jen omezený počet osob. Takže pak potkáváte průběžně další a další a ti vám neustále gratulují. A máte–li v životě i další události (povýšení, další projekty a konference rovnající se nebo přesahující svým objemem svatbu), nemáte šanci pochopit k čemu. Narozeniny v únoru, svátek v srpnu, Vánoce daleko...

Nezbývá než věřit, že tuto úplnou změnu identity absolvuji v životě pouze jednou.

Zuzka



Blanka Straka

Máme rádi šaty ♥

1 komentář:

  1. Svatba je krásná věc. O tom není pochyb. :) Tak přeji, ať se s tím novým (na což sice nemáš licenci, ale to se holt nedá nic dělat.. :D ) co nejlépe sžiješ. :)

    OdpovědětVymazat