Už jste si pořídili krásné květinové šatičky a teď hledáte
vhodnou příležitost, kam v nich vyrazit? Na jižní Moravě jich máte od
května do října každý víkend celou řadu J.
Tušíte správně, loňské víno se dostává do fáze, kdy je možné
jej začít stáčet a degustovat a pro vinaře to znamená jediné – zahájení sezóny
vinných degustací a akcí typu ze sklepa do sklepa. Že jste tam ještě nebyli?
Nejvyšší čas vyrazit.
Tu svou akci si můžete vybrat třeba tady.
Vyfiltrujte si dle vlastních požadavků, co vás zajímá. Já navrhuji akce pod
širým nebem a degustace. Už teď v sobotu se můžete vydat třeba do
Strážnice, kde se koná Festival otevřených sklepů. Jelikož podobné akce
navštěvuji ráda a často, tady je pár doporučení:
Nepočítejte s tím, že někdo z návštěvníků bude
řídit. Sjednejte si odvoz nebo ubytování. Nálada je nakažlivá, atmosféra veselá
a řidič je pak vlastně chudák, který pravděpodobně podlehne. Akce jsou velmi
oblíbené a shánět tak taxi nebo ubytování na poslední chvíli se může pěkně prodražit.
Na akci strávíte často celý den, na to myslete už při výběru
oblečení a především obuvi. Vzhledem k tomu, že chodíte mezi sklepy, jde
často jen o zpevněné cesty, ale také polňačky. Doporučuji tak spíš baleríny
nebo klínek (případně i nějaké pěkné tenisky). V lodičkách to bude spíš
utrpení. Na časovou náročnost akce myslete i v případě, že považujete za
dobrý nápad tam s sebou brát čtyřnohého miláčka nebo malé dítě.
I přesto, že je skoro u každého vinaře vždy k dispozici
něco k zobnutí (chleba se škvarky, sádlem, pomazánky, kousky sýra), je to
opravdu spíš k neutralizaci. Bez obav si sebou sbalte do tašky nakrájené
pečivo, sýry, nebo cokoli rádi přikusujete k vínu. V posledních
letech sice i na menších akcích přibývá stánků s občerstvením, nebývá jich
mnoho a bývají u nich fronty. Průběžným zajídáním navíc předejdete tomu, že
byste už kolem poledne nejraději zapadli na hotel. Máte – li obavy, že se na
vás budou ostatní dívat skrz prsty, je to zbytečné. Buď mají proviant taky,
nebo vám budou závidět J.
Ještě důležitější než jídlo je bezpochyby voda. Pamatujte
si, na každou deci vína byste měli vypít aspoň půl deci vody. Možná vám to ze
začátku bude připadat zbytečné, ale tak u sedmého – osmého vzorku to velmi
oceníte. A co teprve ráno!
Nákup vína nechte na druhý den – většina vinařů má otevřeno
a rádi vám prodají, co budete chtít (a oni mít). Často se stává, že kvalita a
chuť vzorků roste s množstvím ochutnaného vína J. Platí to ale jen pro
večer. Dělejte si poznámky, co vám chutnalo a kde a ráno nakupte s „čistou“
hlavou J.
Na vinařských akcí bývá velmi příjemná, uvolněná, neformální
atmosféra. Pečou se selata, hraje cimbálka, víno teče proudem. Seznámíte se se
spoustou lidí, užijete si krásný den. A když se budete držet mých tipů, vyhne
se vám bolehlav a ráno se vzbudíte na krásné jižní Moravě, kde vám už ke
snídani nabídnou letošní vynikající vínko.
Jezdíte rádi na vinařské akce?
Žádné komentáře:
Okomentovat