Kde se vínu daří

Už jste si pořídili krásné květinové šatičky a teď hledáte vhodnou příležitost, kam v nich vyrazit? Na jižní Moravě jich máte od května do října každý víkend celou řadu J.

Tušíte správně, loňské víno se dostává do fáze, kdy je možné jej začít stáčet a degustovat a pro vinaře to znamená jediné – zahájení sezóny vinných degustací a akcí typu ze sklepa do sklepa. Že jste tam ještě nebyli? Nejvyšší čas vyrazit.


Tu svou akci si můžete vybrat třeba tady. Vyfiltrujte si dle vlastních požadavků, co vás zajímá. Já navrhuji akce pod širým nebem a degustace. Už teď v sobotu se můžete vydat třeba do Strážnice, kde se koná Festival otevřených sklepů. Jelikož podobné akce navštěvuji ráda a často, tady je pár doporučení:

Nepočítejte s tím, že někdo z návštěvníků bude řídit. Sjednejte si odvoz nebo ubytování. Nálada je nakažlivá, atmosféra veselá a řidič je pak vlastně chudák, který pravděpodobně podlehne. Akce jsou velmi oblíbené a shánět tak taxi nebo ubytování na poslední chvíli se může pěkně prodražit.

Na akci strávíte často celý den, na to myslete už při výběru oblečení a především obuvi. Vzhledem k tomu, že chodíte mezi sklepy, jde často jen o zpevněné cesty, ale také polňačky. Doporučuji tak spíš baleríny nebo klínek (případně i nějaké pěkné tenisky). V lodičkách to bude spíš utrpení. Na časovou náročnost akce myslete i v případě, že považujete za dobrý nápad tam s sebou brát čtyřnohého miláčka nebo malé dítě.


I přesto, že je skoro u každého vinaře vždy k dispozici něco k zobnutí (chleba se škvarky, sádlem, pomazánky, kousky sýra), je to opravdu spíš k neutralizaci. Bez obav si sebou sbalte do tašky nakrájené pečivo, sýry, nebo cokoli rádi přikusujete k vínu. V posledních letech sice i na menších akcích přibývá stánků s občerstvením, nebývá jich mnoho a bývají u nich fronty. Průběžným zajídáním navíc předejdete tomu, že byste už kolem poledne nejraději zapadli na hotel. Máte – li obavy, že se na vás budou ostatní dívat skrz prsty, je to zbytečné. Buď mají proviant taky, nebo vám budou závidět J.

Ještě důležitější než jídlo je bezpochyby voda. Pamatujte si, na každou deci vína byste měli vypít aspoň půl deci vody. Možná vám to ze začátku bude připadat zbytečné, ale tak u sedmého – osmého vzorku to velmi oceníte. A co teprve ráno!



Nákup vína nechte na druhý den – většina vinařů má otevřeno a rádi vám prodají, co budete chtít (a oni mít). Často se stává, že kvalita a chuť vzorků roste s množstvím ochutnaného vína J. Platí to ale jen pro večer. Dělejte si poznámky, co vám chutnalo a kde a ráno nakupte s „čistou“ hlavou J.
Na vinařských akcí bývá velmi příjemná, uvolněná, neformální atmosféra. Pečou se selata, hraje cimbálka, víno teče proudem. Seznámíte se se spoustou lidí, užijete si krásný den. A když se budete držet mých tipů, vyhne se vám bolehlav a ráno se vzbudíte na krásné jižní Moravě, kde vám už ke snídani nabídnou letošní vynikající vínko.

Jezdíte rádi na vinařské akce?


Zuzka



Blanka Straka

Máme rádi šaty ♥

Žádné komentáře:

Okomentovat