Sovy, kam se podíváš


Také jste si toho všimly? Sovy na nás z výloh obchodů pomrkávají čím dál častěji. Stávají se již tradičním vzorem pro nádobí, módní i bytové doplňky, oděvy a třeba i balící papír.

Kamarádka mi jednou sdělila, že její sestra sbírá všemožné věci se sovami už několik let, ale zatímco dříve byl problém vhodný soví dárek objevit, dnes je jich všude plno. Sestřina vášeň však již ztratila status originality.



Symbolika sov je spojována zejména s antickým řeckem a Athénami. Vlastně Athénou, bohyní války, spravedlnosti a umění. Dala lidem řemesla i vědu. Podle pověsti měla olivově zelené oči, které připomínaly oči soví, říkalo se jí „sovooká“.

Athéňané uctívali sovu jako posvátného ptáka, byla symbolem moudrosti a její vyobrazení byste mohli najít na mincích i v městském znaku. Kolonie sov hnízdila přímo ve svazích Akropole a podle všeho jich tam bylo opravdu mnoho. Odtud také pochází rčení „nosit sovy do Athén“, které je synonymem známějšího „nosit dříví do lesa“, tedy opisem pro zbytečnou práci.



Pro starověké Egypťany a Slovany však byly sovy nečisté a zlověstné. Sýček věstil smrt a slovo „sýčkovat“ dodnes znamená předpovídat neštěstí. Velšská mytologie, Mabinogi, uvádí proměnu v sovu jako trest. Proměněná se kvůli strachu z jiných ptáků nemohla objevit venku za denního světla.

Aby vám sovy přinášely pouze radost a moudrost

vám přeje

Alena




Blanka Straka

Máme rádi šaty ♥

Žádné komentáře:

Okomentovat