Teorie tygra

Jak to máte, mé milé ve svých vztazích? Jste polovinou páru, nebo samostatný celek? Celek se svojí svobodou? Ano, je to tak, vždy by mělo jít o dvě samostatné individuality, které žijí spolu. Vztah muž – žena jistě není zcela jednoduché vybalancovat a tak se snadno může stát, že jeden je ten, kdo drží otěže.  A pak ten, kdo je drží, neřídí jen chod své rodiny, ale i chod svého partnera.  Ono se možná navenek zdá, že to myslí dobře že?


A právě o této situaci, která je velmi častá, pojednává film Teorie tygra. Film s výrazným hereckým obsazením Ivy Janžurové, Elišky Balzerové, a samozřejmě stále charizmatického Jiřího Bartošky.

Vztahová tragikomedie je o tom, že ten první, kdo přichází o svoji svobodu ztratí to kouzlo, pro které pro nás byl neodolatelný, protože prostě rezignuje. Teorie tygra se nenásilně pouští do polemiky, zda to tak musí být.
Samozřejmě záleží na každém, jak si svůj život v páru zařídí, ale základ je v tom, aby byl spokojený. Nikde není nic bez mráčku, a kdo to tvrdí, má nejvíce problémů. Každý vztah je složitá věc, ale vždy by měl být pravdivý.


Podle filmu Teorie tygra hraje velkou roli společenská norma a modely, které panují v rodinách a předávají se z generace na generaci. Pokud tedy v té či oné rodině vládla pevnou rukou matka, je pravděpodobné, že její potomci – zejména dcera, tuto roli napodobí. Může se tedy stát, že partnerky začnou rozhodovat o svých partnerech a někteří jedinci, třeba i z pohodlnosti si nechávají takového rozhodování líbit. Je to i touha po klidu, která to může způsobit. Partner není přece ničí majetek, a i když ovládaného přitahuje  blíž a blíž, tím je větší pravděpodobnost, že jí uteče. Vodítko může mít vždy jinou podobu, ale vždy jde o druh určité manipulace. Potom se nabízí ta metafora, kdy se tygr přeměňuje v králíka, který v kleci přežvykuje tak dlouho, dokud nedostane milosrdnou ránu. V lepším případě králík uteče a už se nikdy nevrátí.


Tygři se rádi vracejí, ale králík, který překoná drama vzpoury se nevrátí nikdy.

Uteče, sotva má trochu otevřená vrátka. Partner, který druhému bere jeho svobodu mu nakonec může vzít i chuť žít.

Ať je to tak či tak, to jestli lidé budou tygry nebo králíky je jen a jen jejich volba.

A tak mysleme s lásku na druhého a ponechme mu jeho svobodu. Teoreticky to možná víme, ale praxe občas pokulhává. Odměnou nám bude pravdivý vztah založený na vzájemném respektu a toleranci.

Těším se příště Mili





Blanka Straka

Máme rádi šaty ♥

Žádné komentáře:

Okomentovat