Tak trochu jiná škola

Období přihlášek a zápisů sice již skončilo, pokud však máte potomstvo školou povinné nebo do školy se chystající, možná vám můj příspěvek zvýší povědomí o možnostech, „kam s ním“.

Zdroj Wikipedia.
Jaké jsou vaše vzpomínky na základní školu? A kolik z toho, co jste se tam naučily, dnes skutečně potřebujete? Dva cizí jazyky jsou již standardem, ale umíte plést, vyšívat, háčkovat, šít, modelovat z hlíny, malovat uhlem i akvarelem, vyřezávat ze dřeva, kovat a hrát na minimálně jeden hudební nástroj? A to vše při běžném objemu školního učiva?

Ona magická instuce, která tohle všechno integruje do svého plánu, se jmenuje waldorfská škola. Patří mezi tzv. alternativní pedagogické směry a je založena na zvláštním druhu filozofie zvaném antroposofie. Ta v sobě spojuje poznatky z vývojové psychologie, pedagogiky, mystiky a mytologie. Jako rodič se jí však nemusíte bát, vypadá složitě, ale slouží pouze jako podklad pro učitele, k vašim dětem by se neměla vůbec dostat.


Mezi zvláštnosti waldorfské pedagogiky patří zejména výuka v delších tematických blocích zvaných epochy a eurytmie, pohybové umění.

V České republice můžete najít 14 základních škol, 4 střední a asi 20 mateřských. V každé z nich, jak věřím, se vám budou ochotni věnovat a vysvětlit zvláštnosti a zákonitosti tohoto pedagogického směru. Nebojte ze zeptat. Nebo začněte na internetu, informací objevíte mnoho, vždyť waldorfská pedagogika je tu již téměř sto let.

Abyste neztratily víru vám přeje


Alena


Blanka Straka

Máme rádi šaty ♥

Žádné komentáře:

Okomentovat