Pálení čarodějnic a prvomájová pusa! Víkend jak se patří!

Už vás letos potkal nějaký vtípek na téma, ať si v sobotu nezapomenete koště nebo že se máte mít na pozoru J? Blíží se mé dva oblíbené dny: pálení čarodějnic a první máj. Mám tradice a zvyky s nimi spojené moc ráda, a tak si ani jeden nemůžu nechat ujít.


Magická filipojakubská noc (z 30. dubna na 1. května) patří mezi noci, kdy zlé a nečisté síly vládnou větší mocí než kdy jindy. O půlnoci před sv. Filipem a Jakubem můžete nalézt  různě poschovávané, zakopané a před lidmi ukryté poklady. Aby se hledač pokladu dokázal před silami úspěšně bránit, musel prý mít při sobě květ z kapradí, svěcenou křídu a řadu dalších předmětů. Lidé věřili, že této noci v povětří poletuje spousta čarodějnic, letících na sabat. Proto se této noci také říká "noc čarodějnic".

Čarodějnice se před sabatem natíraly kouzelnými mastmi, s jejichž pomocí pak mohly na košťatech létat. Taková košťata prý bývala zhotovena z jasanového dřeva, vrbových a březových proutků. Při reji byla volena královna sabatu, která potom vládla hostině a tanci - "čarodějnickému kolu" – to se tančilo pozpátku.

Víra v nečisté síly, stará jako lidstvo samo, se časem proměnila v pověru, ze ďábel může moc na zemi uplatňovat pouze prostřednictvím lidí - čarodějnic a někdy i čarodějů. Zvláště staré ženy bývaly často podezřívány, že spojení s ďáblem a před uhranutím jimi se venkované bránili rozmanitými praktikami.


Na ochranu před čarodějnicemi se na vyvýšených místech pálily ohně, které jsou v některých krajích (zvláště v Německu) velmi starého původu. Postupem doby se z výročních ohňů stalo "pálení čarodějnic" - mladíci zapalovali košťata a vyhazovali je do výšky, prý proto, aby viděli čarodějnici létající na košťatech v povětří. Jinde se říkalo, že je tak možno čarodějnici srazit k zemi.

30. duben je přitom také oslavou začínajícího jara, na některých místech se dokonce staví májka jako symbol přicházejícího května. Oslavy se konají přesně o úplňku, mezi jarní rovnodenností a letním slunovratem. Znamená to, že už tuto sobotu se máte šanci téměř v každé obci účastnit podobné akce. Bývá to především zábava pro celé rodiny. Opékají se špekáčky, tančí, zpívá. A čarodějnice se pálí jako symbol konce zimy.

A až půjdete domů od kouzelných ohňů, nechte se zatáhnout pod rozkvetlý strom! Protože ta prvomájová pusa, ta je!

Zuzka

Blanka Straka

Máme rádi šaty ♥

Žádné komentáře:

Okomentovat