Výzvy hýbou tělem

Tento týden to spíš než na první jarní paprsky vypadá na první sluneční. A to celé řadě z nás nemilosrdně připomíná, že pokud máme v těch božských šatičkách nebo zbytečně odhalujících plavkách vypadat aspoň stejně dobře jako loni (nebo lépe), je potřeba se začít snažit.

České sociální sítě v poslední době zaplavily výzvy nejrůznějšího charakteru. A i když u některých je debata o efektivitě či vlivu na zdraví a jojo efekt víc než oprávněná, jsou i takové, které Vám za měsíc mohou pomoci se zbavit až jedné konfekční velikosti.


Co je spojuje?

Pevná vůle. Chcete – li si za měsíc pomoct až od 4 kg tuku, je potřeba do toho dát všechno.
Časová nenáročnost. Většina výzev je postavená tak, že je zvládnete odcvičit do půl hodinky. Sice budete mít pár prvních dní pocit, že je ta půlhodinka to poslední, co v životě uděláte, ale stojí to za to.
Efekt. Pokud zvolíte dobře, uvidíte už po prvním týdnu výraznou změnu k lepšímu. A jelikož je výzva založená na pohybu, JOJO efekt není vaše starost.

Jídlo. Úprava jídelníčku je bonus nikoli předpoklad toho, abyste pocítili změnu. Nicméně pokud se dokážete vyhecovat i k odlehčení svého jídla, jsou to jen mínusové cm pro vás.

Jednoduchost. Zvládnete je odcvičit doma nebo venku jen se základním vybavením, které buď už máte doma, nebo jej dokážete jednoduše nahradit (místo činek pet láhve s vodou apod.).

Bez nákupu potravinových doplňků. To je pro mě osobně velmi důležitá. Hubnoucí koktejly, prášky, vitamíny, „lapače“ tuků. Kdyby cokoli z toho fungovalo, není obezita jedna z nevětších civilizačních hrozeb.

Jak fungují?

V podstatě jsou dva způsoby, jak spalovat tuky. Kardio cvičením, které by mělo trvat minimálně 20, ideálně až 50 min a je u něj potřeba hlídat tepovou frekvenci. Nebo výrazně náročnějším tréninkem, který jedete max. 30 min na maximum a tuky spalujete pak ještě několik hodin poté, co docvičíte.

Kde hledat inspiraci?

Velmi dobře zpracované výzvy nabízí web 30tidennivyzva.cz Jsou tu dostupné jak placené, tak neplacené varianty. Jejich živý FB vám v těch výzvách navíc bude každý den pomáhat. Já cvičila únorovou, první týden nemohla vyjít schody, ale na konci měsíce měla o sympatických pár čísel menší obvody.

Moje oblíbená varianta je pak Jillian Michaels. Její 30 denní „smršťovací program“ (30 day shred) zahrnuje tři videa, kdy podle každého z nich cvičíte 10 dní. Nejefektivnější cvičení, které jsem kdy absolvovala.

Doporučení!

Výzvy jsou určeny zdravým lidem, kteří nemají zjevné zdravotní potíže. Pokud vás trápí chronicky nějaká komplikace, poraďte se se svým lékařem.


Potřebujete vyladit postavu do šatů? Už jste nějakou výzvu vyzkoušeli? A jak jste byli spokojeni s výsledkem?

Zuzka


Blanka Straka

Máme rádi šaty ♥

Žádné komentáře:

Okomentovat