Rozhodně podpatky



Chození v podpatcích může být velmi bolestivé, ale jak říkal můj táta, veškeré „zdobné manýry“ něco stojí.

Po zimě, kdy jsem chodila převážně v kozačkách s nízkým podpatkem, byl první den sluníčka a vyletnění se včetně bot na podpatku dočista očistcem. Slunce pálilo a pálily mne i nohy. Jak dlouho si má klenba bude zvykat? A tak se ptám?  Proč se odmítáme vzdát vysokých bot, i když nám prokazatelně fyzicky ubližují?

Dějiny vysokých podpatků jsou plné překvapení. Původně byl vysoký podpatek jakýmsi certifikátem, že nositel – ano, nositel, je významný muž z vysokých vrstev společnosti. V době Ludvíka XIV., byl vydán verdikt, že jej smí nosit jen členové jeho dvora, nikdo jiný.



Ano a tady vidíme ten prvotní společenský status. A tak je to zřejmě tak. Není to vysoký podpatek co nás, ženy nenechá na pokoji, je to pozornost okolí, kterou nám to přináší. Musím však dodat, že první majitel největší sbírky bot na vysokém podpatku Ludvík XIV. měl ke svému koníčku svůj důvod. Jeho výška byla pouhých 163 cm a tak deseticentimetrové podpatky, výhradně červené, mu přinesly nejen společenskou prestiž. Také v té době nikdo v celé Francii nesměl mít podpatky vyšší než on sám.
Celá historie bot na podpatku je velmi zajímavá, každopádně opět zvítězily ženy. Prostě muži o své výhradní právo na podpatek přišli. Definitivně.

Ženy plakaly dojetím při vysílání seriálu Sex ve městě, kdy Pan Božský svou Carrie požádal o ruku lodičkami na vysokém podpatku Manola Blahnika, které se vyznačují rudou podrážkou. Ano, takové boty jsou nenositelné na běžné nošení, jsou to boty nepohodlné, dají se nosit jen na večeři, kdy chůze příliš nepřipadá v úvahu. Ale moje milé, co si budeme povídat, nikdo nás nikdy do nošení vysokých podpatků nenutil. Nosíme je zcela dobrovolně. Co nám tedy tyto boty navzdory sykavému au přináší? Kdysi byly podpatky klíčem k tomu, aby se žena cítila jako z lepší společnosti. Nebo vám dělají hezčí lýtka, dlouhé nohy? Nebo se v nich cítíte více sexy? Profesionálněji? Ženštěji? Život na podpatcích je prostě tak nějak …….woow. Ano, čím je žena ženštější, tím větší hodnotu má v očích mužů. Dokonce božská Marilyn měla u bot rozdílně vysoké podpatky. Ano, a to jen proto, aby měla sexy kolébavý krok.



A tak myslím, že všichni můžeme souhlasit s tím, že to není bota na podpatku, co nás, ženy přitahuje, ale to, jak nás vnímá okolí a to především opačné pohlaví. Připadáme si sexy a žádoucí a tak fyzickou nepohodu vytěsní ta duchovní. Ano, když si sami připadáme atraktivní, stáváme se takovými pro své okolí………a to přece chceme. Nebo snad svoje vysoké botinky nosíte jen proto, že se vám líbí?

Opravdu?

Věřím, že je spousta z vás, která si řekne, není nad pohodlí, ale přiznejme si, že občas pošilháváme po těch vysokánských lodičkách a v duchu si říkáme,  ach……..

Tak mé milé…….těším se příště Mili




Blanka Straka

Máme rádi šaty ♥

2 komentáře:

  1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  2. Boty od Manola Blahnika se opravdu nevyznacuji rudou podrazkou. Rudou podrazku maji boty od Christiana Louboutina. Kdyz uz o necem pisu, tak si overim fakta :-D Jo a mela jste nekdy na nohou lodicky od Blahnika nebo Louboutina, kdyz pisete, ze jsou nepohodlne a nenositelne na bezne noseni? Asi byste se divila ;-)

    OdpovědětVymazat