Chcete ježka?




Možná i vaše dítko žadoní o zvířátko, které by oživilo chod vaší domácnosti, a vy zvažujete různé faktory: péči, stravu, alergie. A pak narazíte na roztomilou fotku nebezpečného bodlinatého predátora a je vymalováno – v roli adepta na člena rodiny se zjevuje ježek bělobřichý.

Tito ježci pocházejí původně z Afriky, kde se díky vyšší teplotě neukládají k zimnímu spánku. Pokud bodlináče chováte v bytě, užijete si zábavu po celý rok. I přes roztomilý zjev je však nutné myslet na to, že umí být pořádný bručoun a má svoje libůstky.

Zejména je potřeba dopřát mu denní klid. Ježek vyleze po západu slunce, dožaduje se trochy pozornosti a notné dávky jídla. Jedná se o hmyzožravce, měl by tedy občas dostat živé červy, což zvažte zejména, pokud trpíte patřičnou fóbií. Můžete ho pohostit i kočičí stravou, vařeným nesoleným masem či speciálními granulemi.


V noci chodí, a to hodně. Pokud mu pořídíte kolotoč, dokáže naběhat i několik kilometrů. Máte-li v úmyslu v noci spát, potřebuje ježek vlastní pokoj. Umí svoje bodliny napřímit či položit, poznáte tak podle nich i jeho náladu. Při braní do ruky si však dejte pozor na prsty, jejich sbalení do klubíčka nepatří mezi nejpříjemnější zážitky.

Svou nelibost dává najevo hlasitým funěním, stejně jako náš ježek západní. Oproti němu je o poznání menší. Spíš než ve zverimexu doporučuji hledat přímé chovatele, dostanete nejen zdravé zvířátko, ale i rady do začátku.


Krásný únor přeje

Alena




Blanka Straka

Máme rádi šaty ♥

Žádné komentáře:

Okomentovat