Zázračný úklid

Chcete si klidit jednou pro vždy? Jak na to, nám poradí japonská expertka na uklízení Marie Kondo.

Už při čtení musí každému dojít, že tohle děvče je něčím zvláštní. Jen málokdo by se dobrovolně přiznával, že od pěti let četl časopisy pro hospodyňky a že od první třídy měl službu na úklid ve třídě a dělal to rád. Po spoustě pokusů a omylů vznikla metoda KonMari, nazvaná podle přezdívky autorky.


Marie Kondo vede kurzy uklízení a jezdí za svými klienty domů, aby je v jejich snaze o harmonické bydlení podpořila. Nikdy však nevyhazuje – to musí udělat každý sám.

Metoda KonMari spočívá v tom, že si doma necháte pouze věci, ke kterým máte citové pouto. Ostatní prostě vyhodíte. Začíná se protříděním oblečení, a to postupně od vršků přes spodky až ke kabelkám a botám. Dále jsou na pořadníku knihy, papíry, rozmanité drobnosti a až úplně nakonec věci se sentimentální hodnotou. Autorka i vysvětluje, proč je zrovna tento postup optimální.

Marie Kondo se domnívá, že jakmile si jednou zažijete stav dokonalé harmonie, již nepropadnete nepořádku. Radí proto udělat jeden velký úklid v průběhu relativně krátké doby, abyste viděly, jak vypadá uklizená domácnost.

Kniha nás má nejen motivovat k úklidu, ale též poskytuje praktické rady, jak na to. Doporučuji ji každému, kdo má pocit, že se nevejde do bytu, případně o sobě aspoň občas prohlašuje, že je nepořádný.


Abyste si jarní úklid užily, vám přeje

Alena


Blanka Straka

Máme rádi šaty ♥

Žádné komentáře:

Okomentovat