Jak si udržet kreativní mysl


Ať člověk chce nebo ne, každodenní rutina nás někdy pohltí. Vstát, snídaně, vyvenčit psa, nakrmit ho, obléct, namalovat, odejít do práce, pak domů, vyvenčit psa, nakrmit ho, úklid, uvařit, TV nebo knížka, v lepším případě víno s kámoškou… A tak to jde, den za dnem. Máte – li děti, naruší vám tu rutinu ještě kroužky, nákupy a společné učení. Může se pak zdát, že jakékoli „nové“ řešení situace, nebo jen náhled na ni, je v podstatě nemožný. 

Tady je jen pár jednoduchých tipů, jak dopřát své hlavě trochu odpočinku, aby mohla zase tvořit:

1) Stanovte si jízdní řád

Máte – li na každý den stanovené povinnosti, udělejte si jakýsi „řád“ a podle toho jeďte. Pokuste se povinnostem věnovat tolik času, kolik jste si vytyčila na začátku. A pokud si vyžadují víc času, zapište si je do „řádu“ zase zítra. V práci netravte 16 hod denně, myslete i na ostatní věci, které chcete/musíte zvládnout.

2) Nepodceňujte procházky

Pokud se Vaše hlava zasekla a vy nejste schopna s něčím hnout, zvedněte se a jděte se projít. 20 min na čerstvém vzduchu udělá s vaší hlavou malý zázrak. Okysličí se vám mozek, začnete se soustředit na jiné věci, pokud svítí sluníčko a na tváři vás lechtají jeho paprsky, zatetelí se i duše :). Cestou do nejbližšího krámku (kupte si třeba jablko) vás tak může napadnout naprosto nečekaně řešení situace, u které byste jinak „proseděla“ hodiny!

3) Hledejte inspiraci všude

Dělejte si poznámky u malých i velkých objevů, které nadchnou vaši mysl. Nikdy nevíte, co se vám bude hodit nebo co vás přivede na správnou stopu. 

4) Nejděte až na dřeň

Pokud už se vás chytla inspirace a rozjeli jste se tak, že byste nejradši nepřestávali, vzpomeňte si na bod č. 1! Mnohem lépe se vám bude vracet k práci, kterou jste opouštěli neradi než naopak ;).

5) Odpočinek = klíč k úspěchu

Nejdůležitější bod: využívejte dovolenou k odpočinku. Vypněte si všechna chytrá zařízení, která vás neustále obtěžují pracovními emaily. Čtěte, lenošte, sportujte, bavte se, užívejte si. To všechno se vám bude hodit, až budete hledat inspiraci pro všední dny!

Jaké jsou vaše osvědčené triky na restart těla i mysli?

Zuzka

 


Blanka Straka

Máme rádi šaty ♥

Žádné komentáře:

Okomentovat