Březen měsíc knihy - Jiří Holub: Prostě na mě zapomněli


Krásné pondělí milé dámy,

hned jak jsem si uvědomila, že březen je vlastně měsíc knihy, rozhodla jsem se, že vás rozhodně nesmím ochudit o tento knižní tip.


Mám ráda, když ve mně knihy zanechají nějakou stopu. To znamená, že ve mně vyvolají hluboké emoce, ať už pozitivní nebo negativní. Miluju Svět podle Garpa, protože Garp byl tak podivný, až jsem si ho zamilovala. Miluju knihu Kdo chytá v žitě, protože je tak vtipně napsaná!!! Miluju i Betonovou zahradu, protože mě tak šokovala, že jsem jednoduše nedokázala přestat číst, dokud nebyl konec. Miluju Hrabala, protože je tak všelidsky chápající. Stejně tak teď už miluju Prostě na mě zapomněli.

Je to kniha autora, se kterým mám tu čest se znát osobně. Má „na triku“ několik knih pro děti, ve kterých nezapře svůj pověstný svérázný, místy černý humor. Prostě na mě zapomněli je však autorovým druhým tzv. “vážným“ počinem. Je nebývale a nečekaně něžná i krutá zároveň.


Zabývá se tématem poválečného odsunu nikoliv historicky, ale prostě lidsky, skrze příběh osmileté holčičky a její rodiny. Kniha je tak útulná, že se v ní za chvilku „zabydlíte“ a všechny si zamilujete. Je tak tenká, že ji přečtete téměř na jedno nadechnutí. Je tak srdcervoucí, že se u ní možná i nahlas rozbečíte, jako se to stalo mně (poprvé!!!). Pro to všechno odteď patří do mého seznamu a vám jí tímto také vřele doporučuji.

Příjemné počtení,

Vaše I.





Blanka Straka

Máme rádi šaty ♥

Žádné komentáře:

Okomentovat