Jak se učím správně dýchat

Možná vás nadpis trochu zaskočil. Bez dýchání není život a bez života bych asi nepsala tyto články.
V nadpisu jsem ale napsala „ SPRÁVNĚ DÝCHAT“.

Díky zdravotním potížím, kterým čelím třetí rok, nemohu cvičit. Ale i přes to, jsem se rozhodla se sebou něco začít dělat.  Kousek od nás postavili úžasnou sportovní halu a i přes to, že nejsem žádný obrovský sportovec ( já spíš tanec, balet, jógu), propukla jsem v nadšení nad možnostmi, které se mi tři minuty od bydliště otevřeli.

Otvíral se také kurz Čchi-Kung, o kterém jsem do té doby nic nevěděla a nikdy jsem to ani neviděla. Název to má jako nějaké bojové umění, ale znám se s lektorkou a tak jsem se zeptala a šla to zkusit.
První lekcí jsem byla doslova uchvácena! Cviky jsou pomalé a musíte nad nimi přemýšlet, takže odsunete starosti a soustředíte se jen na to.


A jsme u toho správného dýchání. Správně dýchat se učím právě tam. Snažím se i doma na to myslet a dech procvičit. Většina z nás běžně dýchá do tzv. podklíčku, což je krátký dech. No schválně milé dámy, když to teď čtete, jak dýcháte? Zhluboka, do břicha, do hrudníku, krátce pod klíční kost? Nebo třeba vůbec? Věděli jste, že ženy ( hlavně ženy) zapomínají dýchat? Já si to uvědomila až na té první lekci.
Že se tak soustředím na cvik, že nedýchám, pak se krátce nadýchnu a znovu…  Nebo třeba něco čtu a nedýchám, protože se tak soustředím?

Když jsem se tohle dozvěděla a uvědomila si to, byl to první úspěch. Už sama sebe nachytám při nedýchání a okřiknu se „dýchej!“ 

Správně se má dýchat do břicha, tento nádech je hluboký a okysličující. Tím, že dýcháme krátce, neokysličujeme orgány a  tím špatně pracují. Pokud mají dostatek kyslíku, pracují správně a dlouho.
A tak dýchám, ale ne vždy je to příjemné. Jak zhluboka dýchám, často se mi točí hlava, tělo není zvyklé na kyslík. A poslední dvě lekce jsem prozívala, i to způsobuje správné dýchání.

Čchi-kung mě nadchnul, učením, stylem a závěrečnou relaxací. A dokázal co nikdo – vypnout mi mozek a to jsem potřebovala.

A co vy milé dámy, dýcháte správně?

Fotky jsem si vypůjčila s laskavým svolením na http://www.studiomandala.cz/.


Krásný víkend přeje Eva



Blanka Straka

Máme rádi šaty ♥

Žádné komentáře:

Okomentovat