Není ryba jako ryba


Po detoxu a bylinkovém ráji se posuneme v přípravě odlehčené stravy zase o kousek dál. Ať zvedne ruku každý, kdo ví, že by měl jíst víc ryb, než jí! Přesně… Já se opravdu poctivě snažím mít rybu (ať už sladkovodní nebo slanovodní) na talíři aspoň dvakrát týdně. Proč? Protože:

·         Mořské ryby (losos, tuňák, makrela, sardinky a další) doplňují naši stravu o zdravé tuky (omega -3 nenasycené mastné kyseliny). Jejich účinek ocení především vaše srdce a oběhová soustava.
·          Zdravé tuky také vyhlásily válku těm usazeným a pomáhají odbourávat podkožní tuk. Omega -3 také potlačuje záněty šlach a svalů a má příznivý vliv na stav kloubů.
·         Kromě toho jsou mořské ryby obrovským a nejdůležitějším zdrojem přírodního jódu, maso obsahuje proteiny, minerály, stopové prvky a množství vitamínů A, B a D a je velmi lehce stravitelné.
·         Díky aminokyselině tryptofan obsažené v rybím mase, mají ryby pozitivní vliv i na naši náladu. Při konzumaci ryb s vhodnou přílohou, jako jsou brambory nebo rýže, přijímá mozek tuto látku ke zpracování snadněji.

Možná stejně důležité (ne – li důležitější) než to, kolikrát ryby jíme, je v jaké kvalitě. Pojďme se podívat třeba právě na lososa, který patří v Čechách mezi nejoblíbenější mořskou rybu. Divocí lososi z amerického Tichého oceánu se loví na Aljašce a jsou exportováni společnostmi, které sídlí v Seattle ve státě Washington. Losos začíná svou pouť jako malá ryba na horních tocích sladkovodních toků Aljašky a severovýchodu Spojených států. Po zhruba šesti měsících až roce migrují do Tichého oceánu, kde zůstávají po dobu asi čtyř let, než se vrátí k místu svého narození. Během pobytu v moři se lososi živí mořským planktonem, garnáty a malými rybami, což dodává jeho masu přirozenou narůžovělou až výrazně červenou barvu v závislosti na druhu lososa.


Ledově studená a čistá voda severního Tichého oceánu má několik zvláštních vlastností, které ovlivňují kvalitu masa divokého tichomořského lososa a odlišují jej tak od uměle chovaného atlantického lososa. V prvé řadě k tomu přispívají doba pobytu v moři, potrava a nebezpečí oceánu a napomáhají vytvoření pevné struktury masa, které je vynikající ke grilování, do salátů a na přípravu labužnických jídel.



Až si tedy budete chtít dopřát steak z lososa, který je na úpravu geniálně jednoduchý, zkuste v mrazicích boxech hledat značku Kimbex. Už pětadvacet let se tato ostravská společnost snaží na český trh dodávat co nejkvalitnější rybí maso a mořské plody. A když se vám nechce běhat po obchodech, mrkněte na eshop www.rybitrziste.cz. Vyberete si dle chuti a objednávku vám doručí kurýr v perfektním mraženém stavu až domů. Pak už je to jen na vaší fantazii.



Rychlý tip na steak z lososa (1 porce): asi 200 g steak lososa položte na pečící papír (já peču kůží dolů, protože ji nejím, pro ty co si na ní pochutnají, doporučují položit kůží nahoru). Osolte, opopřete, pokapejte šťávou z citrónu, přidejte snítek tymiánu, sůl a pepř a pečtě v troube při 200°C asi 16 – 18 min, dokud není povrch ryby zlatavý a křupavý. Podávejte s grilovanou zeleninou, těstovinami nebo krémovou rýží.

Zuzka



Blanka Straka

Máme rádi šaty ♥

Žádné komentáře:

Okomentovat