Jarní detox těla



Celá řada lidí startuje diety 1. ledna. Tedy den po silvestrovských oslavách, kdy většina z nás potřebuje vývar/sladké pití/kyselou okurku nebo jiný vyprošťovák. Doma jsou ještě přebytky cukroví a v ledničce novoroční pečeně. Taková dieta nebo předsevzetí má většinou život jepičí J.
Pro tělo je mnohem vhodnější začít dietu nejprve očistou, tzv. detoxikací a to právě s blížícím se jarem. Jak na to, aby snaha přinesla požadovaný efekt a vám se pak i odlehčené stravování snášelo lépe? Můj návod je určen pro začátečníky, tedy pro ty, kteří na detox zatím mysleli nebo ho zkoušeli a z jakéhokoli důvodu ho nedodrželi. Důležité je také říct, že detoxikaci by měli podstupovat jen zdraví dospělí, není tedy určen seniorům, dětem, těhotným ani chronicky nemocným. Přírodní detox by neměl obsahovat projímadla a není ani založen jen na pití ovocných nebo zeleninových šťáv.

Pro zdravý jarní detox trvající týden až čtrnáct dní je doporučeno:

·        Pijte hodně čisté vody (minimum jsou 3 l denně).

·        Jezte především čerstvé ovoce a zeleninu.
·        Jezte jen celozrnné pečivo.
·        Snažte se vyvarovat masa, tělo je tráví déle než ostatní potravu a dva týdny to určite lze vydržet.
·        Omezte konzumaci mléčných výrobků, dokážete – li, vynechte je úplně.
·        Zcela vyřaďte polotovary, veškeré sladkosti, čokoládu, limonády, uzeniny a další potraviny plné "prázdných" kalorií a umělých přísad.
·        Úplně vynechte také alkohol.

Mezi "top" potraviny pro jarní detox například patří:

·        zelený salát
·        citróny
·        zelí
·        brokolice
·        sezamová semínka
·        zelený čaj


Celkový kalorický příjem při detoxikační dietě by neměl být příliš nízký, aby vám nepřivodil únavu, bolesti hlavy a nevolnost. Ideální je snížení kalorického příjmu na 1 200 až 1 500 kalorií na den, což vám při alespoň týdenním dodržování umožní také něco shodit. Zkuste k tomu přidat aspoň denně půlhodinovou procházku a sami uvidíte změny. Mějte na paměti, že primárním cílem detoxu není hubnutí, ale očista těla. Pokud na detox navážete zdravou stravou, máte šanci, že se nejen budete cítit mnohem lépe, ale že i ta vánoční/zimní kila půjdou dolu mnohem snáz. Zkusíte to se mnou?

Zuzka



Blanka Straka

Máme rádi šaty ♥

Žádné komentáře:

Okomentovat