Zapomenuté vzpomínky?


Dnes přicházím s malou recenzí na skener diapozitivů. A že je to věc přínosná a příjemná, o tom mě přesvědčil manžel.

Těsně před Vánoci manželovi zemřel tatínek. O tom jaká tragédie to pro nás, naše děti a rodinu byla, o tom netřeba psát.

Nastal však úklid domu. Manžel se svou sestrou pracovali do úmoru a nacházeli mnohé poklady, na které už dávno zapomněli.  A mezi krabicemi plných fotek našli i jednu s vyvolanými filmy a diapozitivy. Promítačka, která kdysi byla asi vybavením každé domácnosti, nefungovala a tak co s tím? Přivezl je tedy domů a tady u lampičky na nějaké koukal.

Shodou okolností se v letáku  jednoho marketu objevil skener diapozitivů a manžel skoro nemohl dospat. Značka SilverCrest sice může fajnšmekry odradit, ale běžný lajk a člověk, co jen chce dostat vzpomínky z pod sklíček do počítače, jásá.

Program ke skeneru nainstalujete do počítače z přiloženého CD, do rámečku vložíte film nebo diapozitiv a zmáčknete tlačítko scan. Rámečkem okénko po okénku posouváte ručně a vždy ho naskenujete.  Jednoduché a potěšující.


Manžel strávil u počítače již mnoho večerů a stále není u konce. Oživlé vzpomínky se mu míhají na monitoru počítače. Občas zavolá mne a děti, které žasnou, že i on byl malý kluk s odřeným nosem a jak byla babička krásná. Poznali pradědu, který odešel ještě dřív, než se narodili ...

Poznáváme na fotkách stejné hračky, knížky a dokonce i tepláčky. Oba jsme žasli nad tím, jak dům vypadal, když ho rodiče koupili a jak zahrádka.

Tyhle fotky mají kouzlo nejen proto, že jsou černobílé, ale také proto, že byli vzácné. Dnes jsme zvyklí fotit vždy , všude a ze všeho – foťák, tablet, mobil, ale ruku na srdce, ke kolika těmto fotkám se vracíte?

Pokud přemýšlíte nad tím jak digitalizovat vaše vzpomínky, rozhodně si pořiďte skener diapozitivů. Nebudete zklamáni a fotky před vámi znovu užijí v plném lesku.


Krásný víkend přeje Eva





Blanka Straka

Máme rádi šaty ♥

Žádné komentáře:

Okomentovat