Jaro láká do evropských koutů

Tak, Velikonoce jsou za námi (a s tím spojené čtyři dny bohužel taky) a do letní dovolené nám ještě pár měsíců čekání zbývá. Razím teorii, že by si člověk do dlouhých pracovních bloků měl vkládat malé motivační přestávky. Jako ideální se mi jeví třeba víkendový výlet do některé z evropských metropolí.

A i když se může zdát, že současná bezpečnostní situace podobným výletům nepřeje, nenechte se zmást J. Kam vyrazit?


Holandsko

Co vás napadne jako první? Mlýny, sýry, vodní kanály, pověstné „Coffee shops“ nebo tulipány? Holandsko je okouzlující země, která vám na prodloužený víkend nabídne víc zážitků než si umíte představit. Víte, že můžete navštívit třeba květinové zahrady Keukenhof. Keukenhof se nachází mezi městy Leiden a Haarlem, u městečka Lisse. Tento proslulý květinový park se rozkládá ploše 32 hektarů a na jeho území každoročně vykvete 6 –7 milionů květin, které představují největší kolekci cibulovitých rostlin na světě. K dispozici je tu celých 15 km cest a cestiček. K vidění jsou nejrůznější druhy, tvary a velikosti tulipánů, hyacintů, krokusů, narcisů, lilií a nejen to. Obdivovat zde můžete úžasné rozkvetlé záhony a květinové dekorace, ale i doprovodný program, který je každý rok zasvěcen jinému tématu. O celý park se přitom stará pouze 24 zahradníků.


Řím

Všechny cestou vedou do Říma. Navštívit Řím je něco jako putovat napříč historií lidstva. Stihnout všechno prostě nelze – zrovna tak jako není v silách Italů to neuvěřitelné množství památek udržovat. Určitá zchátralost prostě k městu patří a spoluvytváří jeho atmosféru. Nabídka památek je pestrá, všechno stihnout nelze, tak dobře vybírejte. Nicméně v ne příliš ostrém jarním slunci se ulice Říma přímo podbízí. Malý tip: (skoro) všechno, co jste kdy slyšeli o italském vztahu k organizaci, čistotě, pravidlům je pravdou. Pro příjemný zážitek tak doporučuji nehledat v centru to nejlevnější ubytování J.


Budapešť

Je tu jedna kavárna vedle druhé, restaurace, luxusní obchody a spousta mladých lidí. Na sluníčku popíjejí přes den kávu, večer divoké maďarské víno. Nejkrásnější budapešťská ulice je dva a půl kilometru dlouhá. Noblesní třída, postavená po vzoru pařížských bulvárů, nese jméno hraběte Julia Andrássyho. Prvního ministerského předsedu Uher podle historických drbů milovala císařovna Sissi. Nikdy se to sice neprokázalo, ale všichni průvodci to všude připomínají. Když stojíte na hradbách Budínského hradu, pod vámi teče Dunaj, přes který se klenou mosty, spojující břehy Budy a Pešti, a nad potemnělými střechami vystupují osvětlené kopule chrámů a kostelů, připadáte si jako na vyhlídce z Hradčan. Jen místo Rudolfina září do tmy proslulý budapešťský parlament.

Na výběr je toho ale daleko víc – Vídeň, Athény, Barcelóna, Stockholm. Do všech uvedených destinací je aktuálně možné koupit zpáteční letenku kolem tisícovky, a to i na tolik žádoucí květnové víkendy J

Kam vyrazíte vy?


Jaro v opojení z cestovatelských zážitků přeje Zuzka

Blanka Straka

Máme rádi šaty ♥

Žádné komentáře:

Okomentovat