Domácí bylinková zahrádka

Do astrologického startu jara zbývá jen pár posledních dnů J. U nás doma už to podle toho začíná vypadat. Kromě toho, že na větvích benjamínka začínají rašit první lístky, přesadila jsem si většinu nových květin, udělala velikonoční výzdobu a vysadila bylinky.

Už od okamžiku, kdy jsme se přestěhovali, mi bylo jasné, že malá bylinková zahrádka je naprosto nutná součást naší nové domácnosti. Konečně máme parapety! A taky balkón! A spoustu oken a denního světla. A když se na regále mého oblíbeného květinářství objevily první keříky, nezaváhala jsem. 


Pořád si nejste jistí, jaké má taková zahrádka benefity? Tak se na to pojďme podívat:

Součástí odlehčené stravy je i nemalé množství salátů a lehkých zeleninových či masových jídel. Neumíte si představit, o kolik úrovní výš posune salát Caprese opravdu čerstvá bazalka. A posypat si chléb s máslem a vajíčky čerstvou pažitkou? Mňam!

Zkusili jste jarní detox (můj minulý článek), a teď pokračujete zdravou stravou? Budou se vám hodit lístky máty, meduňky i bazalky do ovocných i zeleninových smoothies. Čerstvé bylinky krásně voní a jídlu dodají šmrnc.

Máte – li v interiéru bylinkovou zahrádku, říkáte tím mimo jiné i to, že vám není jedno, co jíte a v jakém prostředí žijete. Pár zelených rostlinek na okenním parapetu dodá každé kuchyni na útulnosti. 

V době, kdy jsou bylinkové zahrádky módní záležitostí, je jen na vás, jak si ji uspořádáte. Zda zvolíte nějaké obyčejné květináče, vytvoříte si trs bylin nebo použijete třeba plechovky od sody nastříkané barvou. Inspirace na internetu je víc než dost a vy si tak už návrhem a realizací bylinkové zahrádky užijete spoustu zábavy.

Možná máte v zásobě argument, že bylinky zas až tak často nepoužíváte. Víte co? Já to taky tak měla. Ale kdykoli jsem si nějakou bylinku koupila, měla jsem najednou pocit, že bez ní neuvařím a s výjimkou petrželky (osobní antipatie ;) ) ji vždy využila beze zbytku. Navíc máte jistotu, že vlastní bylinky jsou eko, bio, super zdravým doplňkem ;). A to se počítá.

Říká se, že za zkoušku nic nedáte. Tady to tak úplně pravda není, ale věřím, že nákup semínek nebo sazeniček a část dne strávená hrabáním v hlíně a tvorbou svého zeleného ostrůvku je víc než dobrou investicí. 

Začněte s málem: pažitku, bazalku a třeba mátu uplatní v kuchyni úplně každý. Fotky mé bylinkové zahrádky najdete v článku. Našla jsem i jedno zajímavé video, tak se nechte inspirovat a pošlete mi i svoje výtvory. Budu se těšit!

Zuzka

         

Blanka Straka

Máme rádi šaty ♥

Žádné komentáře:

Okomentovat