Kočka je domov




Co myslíte? Je lepší kočka nebo pes? Milovníci jedněch nebo druhých se možná budou donekonečna přít, ale je to tak, úžasní jsou oba.  Přesto se v poslední době ukazuje, že lidé upřednostňují mňoukání před štěkotem. Kočka se stala fenoménem současnosti. Je to tím, že jsme línější, pohodlnější a na venčení psa už nemáme energii? Nebo je to jinak? Podléháme kouzlu kočičí osobnosti?

Soužití kočky a člověka se nerodí ze dne na den. Důvěra kočky v člověka přichází postupně a vyžaduje velkou dávku trpělivosti. Kočka je osobnost. Kočky mají rády svůj klid a mazlit se přijdou, jen když ony sami chtějí. Mají prostě svůj nadhled. Kočka je stvoření, které nepotřebuje stále utvrzovat v tom, že ji její člověk potřebuje k životu. Ona to prostě ví.
Nemá ráda citové loudily. A tak k vytvoření kočko lidského vztahu stačí dobré jídlo, nebo prst namočený v jogurtu. Upřednostní to v začátcích, když si důvěru u ní budujeme místo hlazení. Kočka je svým způsobem sociální a citová oportunistka. Potřebu sociálního kontaktu má i přes svůj velmi ostražitý přístup k životu. Jen se prostě nepřátelí s každým na potkání.



Neměli bychom se snažit do kočičích nálad a rytmů zasahovat. Není nic horšího, než vnucovat jí, co by právě měla dělat. Násilné tahání, snaha o vynucování ležení na klíně, mazlení „teď a tady“ dokáže kočce kontakt se svým člověkem znechutit. Považujte kočku za člena své rodiny, který má své povinnosti, ale i práva. Nechte ji sdílet váš rodinný život. Kočky vnímají domácí atmosféru více, než se zdá. Když je doma něco v nepořádku, vycítí to v samotných prvopočátcích. Vida, další důvod proč mít kočku – budete se snažit vytvářet příznivou rodinnou atmosféru, v dnešní době tolik potřebnou!

Kočka léčí deprese i autismus u dětí. Felinoterapie, jak se kočičí léčba nazývá, stimuluje smysly a přináší řadu pozitivních emocí. Mazlení s kočkou, hraní si s ní, mluvení na ni může snížit pocity napětí a deprese.


V naší rodině má své kočičí zastoupení kocourek Barnabáš. Jeho osobnost se projevila již v samých počátcích pobytu u mé sestry a dvou zlobivých synovců.  Dal jim a nám všem najevo, že sám bude rozhodovat o tom, kdy nám poskytne svoji hebkou srst k mazlení a jako odměnu jemné předení. A tak se všichni učí jeden od druhého. O respektu, osobnosti, o tom, že vše má svůj řád, svá pravidla a že láska jednoho k druhému není zcela automatická, ale vyžaduje toleranci. Bárny však zůstává natolik individualistou, že se za naší péči nestává otrokem, ale zachovává si svoji osobnost. Obohacuje náš život a dává nám poznat čistý cit, vytvořený na rovnocenném vztahu.


Kočky opravdu nemají devět životů. Mají jen jeden, jako my, tak si jej vzájemně zpříjemněme. Važme si tedy pouta mezi kočkou a člověkem. Pouta, které spojuje rozdílné světy. Potřebujeme se navzájem.

Mňau zase příště. Mili

Blanka Straka

Máme rádi šaty ♥

Žádné komentáře:

Okomentovat