Být princeznou - večer s Blankou Matragi

Která z nás to kdy nechtěla.
Být princeznou, obléknout si ty krásné, vyšívané, princeznovské šaty nebo jim být alespoň nablízku. Já si ten sen splnila za přispění Blanky Matragi při její komentované výstavě Timeless 2015.
Budova Obecního domu, kde je výstava umístěna, je historický skvost, který umocnil atmosféru vzácného okamžiku a znásobil emotivní rozměr téměř dvou hodin po boku dámy, která je právem nazývána návrhářkou princezen. Spontánní člověk s neutuchající živelností, jakým Blanka Matragi je, Vám dodá energii na hodně dnů.


Není to jen o přítomném okamžiku. Blanka Matragi, návrhářka a designérka je člověk s obrovskou pokorou, láskou a vizí. Ano, tak na mne během dvou hodin zapůsobila a vím, že nejen na mne.
Fanoušci a obdivovatelé této obdivuhodné ženy, která je velmi disciplinovaná ve své práci, pokorná k lidem a má obrovskou vizi, byli svědky poutavého vyprávění, které nás přeneslo do dalekých krajů, do paláců a netradičního pojetí všech kultur, aby se pak zase vrátilo přes celý svět k nám do skláren v Čechách, kde se tvořily jedinečné šaty ze skla, inspirované tvorbou Františka Kupky a jeho geniální abstraktní malbou.
Šaty, doplňky, porcelán, šperky - to je jen část toho, čemu se věnuje. Vytváří sochy, originální grafiky a šaty ze skla. Vypráví o cestě, o snu, o tom, co vše obnáší vytvoření skleněných šatů, o disciplíně a pokoře ke své práci a k lidem, kteří jí pomáhají její sny naplňovat a vytvářet.
Komentovanou přehlídku rozhodně doporučuji, stejně jako její knihy, které budete číst se zatajeným dechem, stejně jako já se zatajeným dechem vnímala tu jedinečnou atmosféru výstavy a poutavé vyprávění.

Těším se zase příště, tady, s Vámi…
Mili





Blanka Straka

Máme rádi šaty ♥

Žádné komentáře:

Okomentovat