Velké rodinné Vánoce – šťastné a veselé?

Teď bych si moc přála vidět, jaký jste „nahodili“ výraz tváře. Je pro vás titulek s otazníkem nebo bez? Máte velké rodinné vánoce spojené spíš se zděšením a touhou zmizet aspoň sto kilometrů daleko nebo je to pro vás naprosto nerozlučné spojení?

Já jsem jednoznačně pro to druhé. Než jsem potkala svého muže a začala Vánoce trávit jejich způsobem, byla jsem na Štědrý večer většinou sama. Tedy, ne úplně. Samozřejmě jsme měli večeři a dárky s našima, ale potom, jakmile se rozdaly dárky, si naši většinou pustili něco v televizi, sestra odjela se svým mužem za druhou rodinou a já měla na výběr: sednu si s nimi k TV a budu koukat na něco, co mě vůbec nezajímá, nebo půjdu do pokoje a zabavím se po svém. A většinou jsem šla.


Jenže pak jsem potkala jeho a Vánoce se najednou otočily. V jejich vesnici bydli ve dvou domech asi 400 m od sebe velmi blízká rodina. A Štědrý večer se tak na střídačku koná vždy v jednom nebo druhém domě. Tak nebo tak to znamenalo večeři ve dvanácti lidech a jednom psu J.

A věřte nebo ne, byla to pohoda! Nejsou mezi námi žádné leštičky klik, dokonalé matky nebo „játitoříkala“ rádkyně. Chybí i prudimírové, puntičkáři a cholerici. Proto může mít každý na talíři, co si přeje (kapra, filé, řízek, salát, brambory nebo kaši) a není to problém. Jíst se začíná plus mínus jak se podaří všechno nachystat. Ještě si stihneme dát odpoledne se sousedy punč a popřát krásné Vánoce. A je víc než jasné, že můžeme dát babičce cokoli, ale to že nejsou ten večer s dědou spolu a sami, je ten největší dárek. Stejně tak my dva – Vánoce by ztratily 85 % svého kouzla, kdybychom byli na tu radost a štěstí jen sami dva.

Neříkám nic objevného, vím. Jen bych Vám z celého srdce přála, abyste měli (stejně jako já) opravdu pohodové Vánoce. Ať se povede vánočka nebo ji umíte nakrájet tak, že to nikdo nepozná, že praskla ;). Ať vám krásně voní punč (viz recept minulý čtvrtek) a u večeře chutná všechno, co máte rádi. A pod stromkem, ať hlavně máte jeden druhého, s kým se zasmát a koho obejmout, když na vás přijde smutek, že u toho stromku třeba letos někdo chybí.


Šťastné a veselé, milé dámy!

Zuzka


Blanka Straka

Máme rádi šaty ♥

Žádné komentáře:

Okomentovat