Vánoční čas a pohádky

Vánoční čas  a pohádky. Užívala jsem si je v dětství a možná nyní, v  dospělosti si je vychutnávám ještě více. Po všech těch vánočních přípravách jsem s radostí a taky úlevou usedla k televizi, uvařila si oblíbený čaj  a užívala si pohádek. Fantazie, dobro vítězí nad zlem.


Každý rok připravují televize nové pohádky a letos tomu nebylo jinak. Korunní princ, pohádka s krásným obsazením - Kryštofem Hádkem, Evou Josefíkovou, Pavlem Křížem, Josefem Abrhámem, Jaromírem Hanzlíkem, Zlatou Adamovskou, Petrem Štěpánkem a dalšími v příběhu dvou bratrů a jejich bojem o trůn, kdy jeden ztratí paměť a zmizí v začarovaném lese a nakonec, jako v pohádkách vše dopadne dobře, tak jak má….

……a další pohádka, Svatojánský věneček. Výpravná pohádka u kuchaři Ondrovi, který chtěl být plavcem, a princezna Verunka měla ráda matematiku. Každá cestake šťastnému konci v pohádkách bývá klikatá, ale vždy to dobře dopadne….i tato pohádka má skvělé obsazení a nemohu nezmínit Bolka Polívku, Jiřího Mádla, Pavla Lišku, Ivana Trojana, Vilmu cibulkovou a Elišku Jansovou……

A snad jako poslední zmíním novou pohádku Johančino tajemství, které režíroval Juraj Nvota pojednávající o třech sudičkách a o tom, jak ovlivní osud princezny to, když jedna sudička k novorozené princezně nedorazí včas.

Ráda vzpomínám i na pohádky, které letos neobohatily náš televizní program, ale možná někteří z vás si je pro vánoční pohodu pustili třeba na DVD……pro mne to je Šíleně smutná princezna s Helenou Vondráčkovou a Václavem Neckářem, Princezna se zlatou hvězdou, Princ Bajaja, Zlatovláska a mnohé další.

Pohádky mám ráda, ale ty nové mne až tak moc nezaujaly, synonymem vánoc jsou pro mne Tři oříšky pro Popelku v režii pana Vorlíčka. Popelka v podání Libušky Šafránkové je pro mne a věřím, že i pro vás bezpochyby to nejkrásnější princeznou.



Přesto nemohu zapomenout na klenot pohádkové pokladnice, kterým je klasická Popelka z roku 1969. V tomto zpracování nic nechybí, ani skromná popelka v podání Evy Hruškové, macecha v podání Dany Medřické, Ilja Prachař jako otec a nádherně zamilovaný princ Jiří Štědroň. Nesmím opomenout dvě zlé sestry v podání Dany Hlaváčové a Růženy Merunkové. Nad tím vším krásně dominuje potulný loutnista v podání Jana Třísky, který jako nezávislý pozorovatel dodává příběhu logický spád a posouvá děj příběhu svým nezaměnitelným hlasem.


A jak je to u vás, vyměníte staré za nové? Já  nikoliv……..tak zase příště  Mili





Blanka Straka

Máme rádi šaty ♥

Žádné komentáře:

Okomentovat