Nejlepší vánoční punč, jak na něj?




















Mám moc ráda tradice. A proto jsme si už před šesti lety jednu založili. Každý rok, vždycky poslední víkend před Vánoci, pořádáme u nás doma takové setkání u punče. V praxi to znamená, že jsme již několikrát otestovali, že se do našeho dva plus nic vejde i 18 lidí, včetně 2 dětí, 2 těhotných a pejska J.

Za ty roky už mám recept na vánoční punč opravdu vymazlený, tak se do něj pusťte a napište mi, jak se vám povedl.

Na asi litr punče budeme potřebovat: citrón, pomeranč, 140 g cukr krupice, 0,5 l vody, 2 kousky skořice, 4 ks hřebíčku, 1 badyán, 0,5 l bílého vína, 1,5 dcl rumu. Ovoce (pomeranč, citrón atp.) a skořici na ozdobu.

Postup: Z citronu a pomeranče si vymačkáme šťávu a dáme ji stranou. Odměříme si vodu a víno (každé do zvláštní nádoby). Do hrnce o objemu aspoň 2 l (lépe 3 l) vsypeme cukr a pomalu ho začneme zahřívat. Cukr začne karamelizovat. Nechte tento proces probíhat raději pomalu, aby se vám karamel povedl a nespálil se. Jakmile má karamel odpovídající barvu, vlejte do hrnce vodu. První reakce bude ta, že se karamel jakoby srazí, ale jak se ohřeje voda, rozpustí se.

Až se vám rozpustí karamel, přidejte do hrnce vymačkanou citrónovou a pomerančovou šťávu a koření (skořice, hřebíček, badyán). Nechte projít varem, aby se koření do punče vyvařilo. Asi po 3 minutách přidejte rum a bílé víno. V tomto bodě už punč nesmí projít varem, vypařil by se vám alkohol. Nechte ho tedy jen prohřát a můžete podávat.

Do sklenic nalijte punč, přidejte pár kousků pomeranče, citrónu nebo jiného ovoce na ozdobu a místo lžičky dostatečně dlouhou skořici. Nebo se inspirujte v zahraničí, punč nalijte do velké skleněné mísy, dozdobte bohatě ovocem. Poslouží tak jako nádherná (a voňavá) vánoční dekorace.

TIP: punč si můžete uvařit i do zásoby. Postupujte podle receptu, jen na závěr ho ještě horký přelijte do uzavíratelných lahví. Stačí ho pak jen ohřát. Při nečekané návštěvě máte voňavé občerstvení za pár minut.  Pokud ho nevypijete, vydrží takto až 14 dní J

Zuzka


Blanka Straka

Máme rádi šaty ♥

Žádné komentáře:

Okomentovat