Plesová sezóna za dveřmi

Zdroj

Milé dámy, chodíte na plesy? Je to pro vás důvod si pořídit nebo zapůjčit nádherné šaty, lesklé boty a vyrazit do společnosti se stejně dobře oděným partnerem?

Zamyslely jste se nad tím, kde se tato kratochvíle vlastně vzala? Proč právě v zimních měsících je žádoucí vyrazit v krásných šatech do společnosti? Leden a únor byly měsíce, ve kterých se šlechta a příslušníci vyšších stavů neměli čím bavit. Na jaře se konaly veselky, v létě se cestovalo, podzim patřil honům. Ale co v zimě? Mrazivé dny a ještě mrazivější noci neumožňovaly žádnou z uvedených zábav. I proto se „honorace“ setkávala ve vytopených sálech u hojných večeří, s hudbou a dobře připravenou zábavou. Byl to takový směnný obchod: ženy vydržely období honů, aby pak může mohly bez výčitek „potrápit“ na společenských večírcích J.

Bouřlivý rozvoj plesů a podobných slavností nastává v 19. století, v Rakousku vzniká valčík, v Čechách polka, mazurek v Polsku. Pořádají se taneční slavnosti, jimž se říká ples nebo také bály. V 19. Století je jejich role v české historii nezastupitelná – zasloužil se o to jeden z neúnavných organizátorů Josef Kajetán Tyl.

Večery plné tance, zpěvu, recitálů, vlasteneckých produkcí a především mluveného českého slova dalece přesahovaly jen zábavnou úlohu. Nemyslete si, česká konverzace nebyla tenkrát v Čechách příliš běžným jevem.


Na ples narazíte v každé obci – ať už jej pořádají myslivci, sportovci, podnikatelé, města nebo jde o nějaké retro plesy. Jejich čarovná atmosféra, kdy se dámy zahalí do šustivých sukní a z pánů se stanou gentlemani třicátých let, je něco, co prostě musíte zažít. Na vhodné šaty určitě narazíte třeba zde.

Zuzka

Zdroj
Zdroj

Blanka Straka

Máme rádi šaty ♥

Žádné komentáře:

Okomentovat